İş Güvenliği İçin Ofiste Bulunması Gereken Malzemeler

Tarih: 03.05.2023 18:37
İş Güvenliği İçin Ofiste Bulunması Gereken Malzemeler
Evden sonra en çok vakit geçirdiğimiz yer ofisimiz. Bu yüzden iş güvenliği son derece önemli bir konu. Tıpkı evimizde olduğu gibi haftanın büyük kısmında vakit geçirdiğimiz bir yerde de kendimizi sağlıklı ve güvende hissetmek isteriz. Buna karşın ofisler, geçici ve kalıcı birçok hastalık ve yaralanmaların yanı sıra bazı durumlarda ölümlerin yaşandığı mekânlar olma tehlikesi taşıyor. İşte bu yüzden iş güvenliği için ofiste bulunması gereken malzemeler hakkında her işverenin ve çalışanın bilinçli olması şart.

Dünya Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,3 milyon çalışanın işle ilgili kaza veya hastalıklara yenik düştüğünü tahmin ediyor. İstatistiğe göre dünya çapında senede ortalama 340 milyon iş kazası var. Ayrıca işle ilgili 160 milyon hastalık vakası yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre her gün ortalama 7.500 çalışan, güvenliksiz ve sağlıksız çalışma koşullarından dolayı hayatını kaybediyor. Yılda ortalama 2,78 milyon insanın bu sebeplerle hayatını kaybediyor. Bu kapsamda iş güvenliği farklı çalışma alanlarına sahip olsa da tüm çalışma alanları için hassas bir konudur. Dolayısıyla ofisler de dahil olmak üzere tüm çalışma alanlarında iş sağlığı ve güvenliği gereçleri olmalıdır. Bu gereçler yapılan işe alınması gereken önlemlere göre değişkenlik gösterir.

Önce Güvenlik!
Ofislerde iş sağlığı ve güvenliği meselesi, çalışanından yöneticisine herkesin azami önemde dikkate alması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İşle ilgili yaralanmaların ve hastalıkların önlenmesi ilk öncelik. Bu kapsamda iş güvenliği uzmanlarının da devamlı altını çizdiği gibi olası bir kaza anından önce mutlaka tüm önlemler alınmalı.

İşçinin sağlığı, her şeyden önce geliyor. Bu konuda da işveren ve yöneticilere büyük sorumluluk düşüyor. “Oturduğu yerde başına ne gelebilir ki?” demeyin; sadece telefonla konuşulan, bilgisayar başında yazı yazılan veya çizim yapılan bir ofis bile hayati yaralanmalar alma ve çeşitli mesleki hastalıklara yakalanma potansiyelini beraberinde getiriyor.

Kronik sırt, boyun, bilek ve el ağrıları ofis çalışanlarında ilk baş gösteren rahatsızlıklardır. Bunun yanı sıra görme ve solunum problemleri, en sık yaşanan ofis kaynaklı sağlık sorunları. Ayrıca yaşamın her anında, her yerde başımıza gelebilecek birtakım kazalar, evimiz kadar kontrolümüz altında olmayan ofis ortamında daha olası hale gelebiliyor. Yapılan işe bağlı olarak düşme, kayma, çarpma ve elektrik çarpması bunlardan başlıcaları.

Ofis Ortamında Bunlara Dikkat Edin!
İş güvenliği kapsamında ofis ortamında şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:

Takılıp düşmemize neden olan nesneler,
Bakımsız mobilyalar,
Arızalı elektrik kabloları,
Yetersiz havalandırma ve aydınlatma nedeniyle ofis kaynaklı birçok sağlık sorunu yaşanabiliyor.
Artan çalışma saatleri, fazla mesai ve bakımsızlık/denetimsizlik gibi unsurlar bir araya gelince bu kazalar daha olası hale gelebiliyor. Bu yüzden riskli ofis yaralanmalarından nasıl kaçınacağınızı bilmelisiniz. Hem çalışan hem de yönetici tarafından bilinmesi hayati bir zorunluluk diyebiliriz. Bu yüzden iş güvenliğini sağlayacak önlemler her zaman alınmalıdır.

Ofislerde Sıklıkla Yaşanan Kazalar Nelerdir?
Önce ofiste sık rastlanan kaza nedenlerine ve önlem önerilerine bakalım. Ardından ofiste bulunması/iyileştirilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği malzemeleri neler sıralayalım. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre en sık rastlanan ofis kaza/hastalık nedenleri ve engel olmak için sıralanan öneriler şu şekilde:

Düşme Kaynaklı Ofis Kazaları
Ofis çalışanlarının, ofis dışında çalışanlara göre düşme nedeniyle sakat bırakan bir yaralanmaya maruz kalma olasılığı, 2 ila 2,5 kat daha fazla. CDC’ye göre, ofis düşüşlerinin en yaygın nedenleri şunları içeriyor:

Açık bir masa veya dosya çekmecesi, elektrik kabloları veya telleri, gevşek/buruşuk halılar veya koridorlardaki/yürüme yollarındaki nesnelere takılıp düşme
Dengesiz bir sandalyede otururken eğilmek veya bir şeye uzanmak
Islak zeminlerde kaymak
Yetersiz aydınlatma

Ofiste Düşmekten Nasıl Kaçınılır?
Yürümeden önce yere bakın; yürüme yolunun boş, temiz ve kuru olduğundan emin olun.
Bir çekmeceyle işiniz bittiyse hemen kapatın.
Otururken bir şeye ulaşmak için uzanmayın. Bunun yerine kalkarak bu işi yapın.
Gevşemiş/katlanmış halı ve elektrik kablosu sorunlarını yetkiliye bildirin ve çözüldüğünden emin olun.
Yüksekteki bir şeye ulaşmanız gerekiyorsa sandalye değil, merdiven kullanın.
Sizin bir şeyi görmezden gelmeniz, başka birini riskli bir duruma sokabilir. Buna karşı önlem alın. Örneğin döken siz olmasanız bile yere dökülen şeyleri temizlemek veya temizlik birimine bildirmek ve yere düşmüş katı nesneleri kaldırmanız gerekir.

Kaldırma Kaynaklı Ofis Kazaları
Bilgisayar monitörü, dosya yığını veya bir top kâğıt… Taşıyabileceğinizi düşündüğünüz küçük yükleri kaldırmanız gerekiyorsa bile dikkatli olun. Sırt, boyun ve omuzların bu tür yaralanmalara karşı hassas olduğunu unutmayın. Konuyla ilgili gerektiğinde yardım istemekten çekinmeyin.

Kaldırma Sırasındaki Yaralanmalardan Nasıl Kaçınılır?
Bir şeyi kaldırmanız gerektiğinde yaralanma riskini azaltmak için şu ipuçlarını izleyin:

Kaldırma sırasında yere çömelin, kalkarken sırt yerine bacakları kullanarak doğrulun.
Sırtınızı düz bir pozisyonda tutun.
Nesneyi sadece birkaç parmağınızla değil tüm elinizle kavrayın ve yükü vücudunuza yakın tutun. Bükülmekten kaçının.
Bir şeyi yere indirirken gücü sırtınıza değil, yine bacaklarınıza verin.
Çarpma/Sıkışma Kaynaklı Ofis Kazaları
Ofis çalışanlarının en sık yaralanma sebepleri arasında nesne çarpması, nesneye çarpmak veya nesnelerin arasında sıkışıp kalma yer alıyor. Masa, diğer insanlar, dosya dolapları ve fotokopi makineleri gibi cisimlere çarpma riski söz konusu olabilir. Bunun yanında;

Dolapların tepesinden düşen nesneler,
Ayaklar üzerine düşen nesneler,
Beklenmedik şekilde açılan kapılar,
Düzgün dengelenmemişse devrilen dolaplar da buna dahil.
Bununla birlikte ofis çalışanlarının parmakları çekmecelere, pencerelere ve kâğıt kesicilere, saç ve takıları ise ofis makinelerine sıkışabiliyor.

Çarpma veya Sıkışma Kaynaklı Yaralanmalara Karşı Ne Yapmalı?
Bu tür yaralanmalara engel olmak için her şeyden önce “uyanık olmak” gerekiyor. Yürüdüğünüz, parmaklarınızı yerleştirdiğiniz yerlere dikkat etmelisiniz. Takılarınızı ve saçlarınızı kapabilecek cihazlardan uzak tutmak ve yaptığınız işe konsantre olmak, bu tip kazalara karşı en büyük önlem. Ayrıca ofis yöneticinizden, tüm malzemelerin güvenli bir şekilde saklanabilmesi için uygun depolama üniteleri almaları ve ofis cihazlarına uygun güvenlik korumalarının sağlanması talebinde bulunabilirsiniz. İş güvenliği kapsamında bu konular yönetici sorumluluğundadır.

Ergonomik Olmama Kaynaklı Ofis Kazaları
Anatominize uymayan çalışma koşulları sizi zamanla yıpratır. Örneğin koltukta sırt desteği olmayabilir. Bilgisayar ekranı çok yüksek veya alçakta olabilir. Bilekler yazı yazarken rahatsız edici bir açı yapıyor olabilir. Tüm bunlar boyun, omuz ve sırt için kötü haberdir. Duruş bozukluğu, göz yorgunluğu ve karpal tünel sendromu gibi sorunlara neden olabilirler.

Ergonomik Bir Çalışma Ortamı Nasıl Kurulur?
Çalışma alanınızı anatominize uygun kılmak için şunları yapabilirsiniz:

Sandalyenizi, kalçalarınız zeminle yatay, ayaklarınız düz ve arkalığı sırtınızın alt kısmını destekleyecek şekilde ayarlayın. Ayaklarınız zeminde rahat durmuyorsa, bir ayak desteği kullanın.
Klavye ve sandalyenizin yüksekliğini, yazarken dirsekleriniz 90 derecelik açıda ve bilekleriniz düz olacak şekilde ayarlayın.
Bilgisayar monitörünüzü, ekranın üst kısmı göz hizanızda olacak şekilde ayarlayın.
Belgelerinizi, bilgisayar monitörünüzle aynı seviyede tutulabilmesi için bir belge tutucu kullanın.
Yazma ve zımbalama gibi hareketleri mümkün olan en az güçle yapın.
Pencere panjurları ve aydınlatmayı, bilgisayar ekranında parlama olmayacak şekilde ayarlayın.
İlgili Ürünler
Merhaba! Ürünlerimiz hakkında sormak istediğiniz şeyler mi var? Size nasıl yardımcı olabiliriz
Yükleniyor...